Jdi na obsah Jdi na menu
 


Westernové závody v Tlumačově

30. 8. 2009

V neděli 30.8.2009

jsme se s Kikou a koňma vydali se podívat na westernové závody v Tlumačově, které pořádala Zdenka Juráňová.

Závody byly organizované pro děti do 18ti let. Takže já ani Kika jsme se zůčastnit nemohly:-( Ale i přes to jsme si užily pěkné odpoledne.

Ze stáje jsme vyjeli kolem 12h. Vzali jsme to přes Buňov a přes Peškov. Za dvě hodinky už jsme byli v Tlumačově.

Závody už začaly, dojeli jsme trochu pozdě. Ale nic méně - nám to vůbec nevadilo. Začalo to trailem. Koníci museli otevřít branku, přejít přes žebřík, kavalety, přenášet různé předměty... I ti nejmenší se účastnili za pomocí tatínků:-)

 

Pak byla zkouška zručnosti. Tam se měli jezdci oblíct do pláštěnky, objet barel, vyslíct z pláštěnky, přeskočit překážku, přenézt míček na lžičce, ..

Holky z ranče z Tlumačova - od Zdenči, měly nacvičenou tzv. čtverylku. I Zdenka ji s nima jela. Na úžasnou hudbu kroužily čtyři po kolbišti, pak se na koních otáčely v sedlech, nakonec si i stouply všechny čtyři na sedlo, pak huply zpět do sedla, sundaly klobouky, zamávaly divákům a odcválaly pryč z kolbiště. Bylo to nádherné a měly to krásně nacvičené. Fakt super.

Další disciplína co se jela, byla myslím židličková na koních. Vyhrála to samozřejmě Marťa s Nirou. Nira je skvělý koník, ale přece jen jde sem tam poznat, že má v sobě anglickou krev.

Pro děti bez koní byla zorganizovaná také židličková. Prostě se bavili všichni včetně diváků:-)

Také se jel barell racing - rychlostní disciplína.

Nira s Marťou.

Další s disciplín byl kofola barell :-) Jelo se ve dvojicích. Dvojce se seřadily na startovní čáře, rozhodčí to odmávl a stopoval se čas. Jezdci museli co nejrychlej dojet na konec kolbiště k barelu, objet ho, vypít kelímek s kofolou a co nejrychlej se vrátit zase zpět.


 

 

Lucka neměla s chlaďaskou k sobě dvojičku a pořád do mě šila a přemlouvala mě, ať jedu s ní. Tak jsem nauzdila Fušu, doletěla jsem na něm za Zdenčou a domluvila se s ní, že si to na Fušovi s Luckou zajedu.

A vyrazily jsme :-)

U barelu s kofčou jsme byly asi tak nějak zaráz. Vyglgla jsem kelímek kofoly a tryskem jsem to vzala do cíle. Fušátko tam byl se mnou první!!! :-) No jo, nezapře se v něm dostihová minulost. Horší bylo za cílem zastavit:-) Fuša byl v šoku, že tak rychle měl utíkat jen kousek, tak nedokázal pochopit, že už musíme zase brzdit. Ale zastavili jsme pěkně nakonec na kruhu. No a jak jsme se otočili a šli zpět, už seděla Lucka na zemi:-) Kobylka ji přímo za cílem prej zapichla a Lucku vysadila.

Luci - hlavně , že Tě dovezla do cíle:-))

Ale bylo to fajn. Ikdyž jsem nespadala mezi soutěžící a nemohla jsem jet o cenu, dostali jsme s Fušou odvahu se začít zůčastňovat klasických westernových srandamačů. Fuša mě přesvědčil, že na to má, že ho to i baví a je v klidu, tak proč to s ním nezkusit.

Neodešli jsme s Fušou nakonec s prázdnou. Za účast jsme dostali stužku na památku:-)

I Falda nakonec dostal stužku na památku. Prej za největšího raubíře:-)

A po dekorování všech účastníků a předání cen jsme si všichni zůčatnění zajeli pár koleček po kolbišti.

Obrazek

A samozřejmě, že zatím co se Fuša předváděl s ostatníma koňma na kruhu, Falda zas dělal bugr a mooc toužil po Fušovi.

Prostě byl protivný jak práca.

Kikuš mu ale dala co proto. Bohužel, na Faldu to ale nezabíralo:-(

Sem tam uměl být i hodný, ale jen když vedle něj stál Fuša.

No a po vyhlášení výtězů holky od Zdenky začly vozit všechny děti, které se přišly na závody podívat. My jsme si pomalinku nachystaly koně a odebraly se k domovu.

Obrazek

Obrazek

 

Zpět jsme šli opět přes Peškov a Buňov. Zacválali jsme si jen na jedné krásné louce se sluncem v zádech ke statku Buňov. Zbytek cesty jsme šli krokem a vykládaly si s Kikou zážitky. Za soumraku kolem 20h jsme dorazili do stáje.

Byl to krásný den plný smíchu, dobrých lidí, skvělých koní.. Pořádající z Tlumačova to měli skvěle nachystané, počasí se vydařilo.. co víc k tomu dodat.

Snad jen - takových akcí víc :-)

Pro více fotek z této akce klikni - zde.