Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše hubertova jízda 2009

17. 11. 2009

Naše soukromá hubertova jízda


V úterý 17.11.2009 ráno jsem vyrazila s Faldou na sraz se Zdenčou z Tlumačova a jejíma holkama. Nazvaly jsme to - babská jízda neboli naše soukromá hubertova jízda.

Vyrazila jsem ze stáje po 10h a šla jsem přes hlavní křižovatku v Malenovicích na druhou stranu dřevnice. Tam jsem potkala známého, který mě i s Faldou zatáhl do pálenice:-) Falda nafasoval pitlík ovesných vloček a jabko a já mošt. Pak jsme se vydali dál - naproti holkám.

Obrazek
Potkali jsme se všichni kousek pod Buňovem a domluvili jsme se, že slezeme dolů do Tečovic a zkusíme zakotvit někde v hospůdce na svařák a kousek žvance. První naše zastávka byla na Bivoji, kde jsme bohužel zjistili, že mají otevřené až od 14h. Tak jsme pokračovali přes Tečovice dál na Chlum.

Polní cestičkou směrem na Chlum jsme i kousek zaklusali. A na kousíčku louky přímo před hospůdkou jsem si s Faldou pomaličku hopýtko i zacválala.

Obrazek


A na Chlumu jsme zjistili, že je opět hospůdka zavřená a otevírají ji až v 15h.

Tak jsme zklamaně slezli z koní, zaparkovali je v lese u stromů a přemýšleli jsme kam vyrazíme dál. Mezi tím začla Zdenča otevírat své bezedné westernové brašny:-) Jejda, tam bylo jídla:-)

Tak jsme se všichni podělili o buchty a kokyna. Vypili jsme čaj s rumovým sirupem a vesele jsme se bavili v hlouby lesa. Koníci byli někteří uvázaní a některé si holky držely.

Falda byl uvázaný u stromu. Jelikož měla Zdenča Šerdu puštěnou na volno, Šerda chodila provokovat Faldu - měla zrovna říji. Jejda, jak Falda z ní byl unešený:-)

Oblizoval jí zadní nohy od ocasu až ke kopytám:-)

Ale asi po čtvrt hodině ho to už přestalo bavit, tak už nevěděl, za který stromek by se před vtíravou Šerdou schoval:-)

Až jsme všichni byli řádně přejezení sladkým, nauzdili jsme zpět své oře, vyhoupli se do sedel a vyrazili lesem směr Hostišová. Po polní cestičce jsme si opět kousek zaklusali, ale moc se to nedalo, protože to bylo všechno hodně podmáčené a rozbahněné.

Z Hostišové jsme to vzali po asfaltce , ze které jsme po čase odbočili na cestičku v polích, která teda byla řádně rozbahněná. Faldovi se tak neskutečně rozjížděli nohy, až jsme kolikrát málem na zadku seděli. No jo, nejsme zvyklí chodit v takovém blatě, většinou se mu snažíme vyhýbat. Na což jsme nakonec dopláceli.

Sešli jsme dolů do Sazovic, kde už se nám bohužel cesty rozcházeli:-( Holky z Tlumačova namířily do kopce na Machovou a já směr zpět na Tečovice.

Rozloučili jsme se, popřáli si šťastný zbytek cesty a hurá každý po svých. Faldovi se teda od koní prvně nechtělo. Hodil otočku a že prostě jde dál s koňma. No, nepomohlo mu to, byla jsem silnější:-) Pak už šlapkal celkem v klidu zase sám. Sem tam zavolal ještě na koně, ale ty už ho zřejmě dávno neslyšeli.

Do stáje jsme s Faldou dorazili asi kolem 15:30h. Shodila jsem Faldovi sedlo i uzdečku, hodila jsem přes něj na chvilku odpocovačku a nechala ho stát na úvaze.

Pak jsem mu hodila výběhovou deku a pustila ho za Fušou ještě do ohrady. Samozřejmě se hned vyválel. Ale to jsem přesně od něj čekala, tak proto jsem mu tu deku dala:-)

Tento den byl vyjímečný hodně věcma. Tím, že Falda absolvoval asi poprvé vyjížďku s více koňma a hlavně cizíma. Poprvé se mezi cizíma koňma choval slušně - až moc:-) Poprvé stál uvázaný vesměs bez dozoru v lese.. Prostě se choval úžasně. Nehnal dopředu, nebyl protivný na jiné koně, když ho předbíhali, pěkně nesl hlavičku dole,.. I Zdenka koukala se slovama - tohle snad není ani ten Falda, kterého jsem znala. A tyhle její slova mě hřáli u srdce. Teď už vím, že jsem s Faldou udělala zase krok dopředu.

No a na závěr tohoto krásného dne mě ještě čekalo seno - nakulit balík sena před stáj a druhý zkulit k seníku a nakuchat ho do seníku. Naštěstí mi přišla pomoct tchýňka. Tak jsme to zvládly levou zadní. Pak jsem ještě očistila koně, nakrmila a dala jim dobrou noc.

Fotky z huberta - zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář